Zero 2 Hero

perubahan..perlu dalam setiap perjalananku

Rutin harian yg baru!

Ok. korang semua tahu kan wat senaman teramat la bagus kat kesihatan korang kan..kali ni post aku nak buat korang semua menyihatkan badan jer..bagus tak aku?...hehe.

cuba korang tanya diri sendiri, pernah tak lepas korang exercise..korang rase ade perubahan kat badan macam..otot2 kental dah mula timbul sikit ke, rasa cam lebih sihat dari biasa ker..pernah tak?

ha..mesti pernah punya kan..pastu plak,terlintas kat kepala " I should doing this everday" kan..
haha...betul kan..sama la macam aku gak. Set kat kepala tu memang la bagus dah, yang x berapa nak bagus tu konsistensi..macam HARAM.

Dan kalau macam ni..korang x yah la mengidam nak dapat badan ketul- ketul..perut kempis dan perut ade 6 petak2 tu! Aku sebenarnya bukan je tuju kat korang semua..Aku sendiri pun kena tempias. Alasan sibuk dengan kerja la..tak sempat la...kan??

Kalau takde six pack tu..sila pakai baju ni :P

Mulai hari ni..aku dah cuba praktikkan..tiap hari aku mesti luang masa sekurang-kurangnya 40 minit untuk wat senaman. Tak kira la apa jua senaman sekalipun. Apalagi..jom la semua tanam semangat. Tanam semangat tu bukan maksudnya..tanam@kuburkan@kambus dalam-dalam yer :P

Ni ade info sket pasal nak kempiskan perut tu. (Kredit to kevinzahri.com)

# 1.Penting kualiti daripada kuantiti! Tidak perlu melaku beratus-ratus sit ups setiap hari! 1 ataupun 2 sessi seminggu dengan latihan berkualiti adalah lebih baik. Don’t overtrain.

# 2.Untuk merangsangkan otot abs anda setiap sessi, pelbagaikan latihan abs ! Gunakan latihan yang berbeza untuk latih abs daripada sudut yang berbeza. Bahagian abs termasuk, upper, mid, lower dan obliques.

# 3.Fokus kepada contraction otot abs semasa latihan! Make sure its your abs that is doing the work dan bukan bahagian otot yang lain (back, leher dll).

# 4.Fokus kepada pernafasan. Hembus nafas ketika “exertion” (ataupun ketika melakukan “crunch”). Ini akan membolehkan anda contract otot abs dengan sebaik mungkin

# 5.Untuk sessi workout abs, lakukan 2-3 latihan yang berbeza. Sebagai panduan, stick to 3 set bagi setiap exercise dan 15-20 ulangan (reps) bagi setiap set!

# 6.Latihan abs yang terbaik tidak akan menolong anda untuk kempiskan perut selagi adanya lapisan lemak antara otot dan kulit!

# 7.Penjagaan makanan adalah mustahak untuk memeliki bahagian perut yang cantik! Elakkan makanan berminyak, garam. Minum banyak air dan pastikan anda mengamalkan diet yang seimbang.

# 8.Look after your calories. Seperti mana yang saya katakana dahulu, anda harus create calorie deficit untuk membakar lemak berlebihan!

# 9.Latihan cardio ataupun bersukan adalah cara yang sesuai untuk membakar calorie berlebihan! It also makes dieting easier as kita tidak perlu jaga pemakanan dengan terlalu rapat!

# 10.Jika anda telahpun kurangkan lemak badan tetapi tidak lagi nampak abs yang cantik, kurangkan pengambilan sodium (yang takung air badan) dan make sure semasa latihan, abs are fatigued. Tingkatkan ulangan ataupun beban jika perlu!

2 comments:

Hi, saya Jamil, Personal Wellness Coach dengan Herbalife. Jika anda berminat untuk turunkan atau naikkan berat badan, atau hanya nak kekalkan kesihatan badan, saya boleh membantu. Call/sms/whatsapp 012-2570677