Zero 2 Hero

perubahan..perlu dalam setiap perjalananku

salam perpisahan warga UMP

Ini adalah post yang terakhir aku di UMP ni..it's time for me to say bye2 to all of my fren in this place..adey..sedih plak aku tetiba..hmm, besok pagi pukul 10 dah nak balik..bnyk dah kenangan kat sini..yg best, yg x best..semua la..

mungkin, lepas ni..susah nak update blog. yerla, nak pegi Li nanti x tau la environment kerje cam ne..kalo dapat sentuh pc, dapat la update..atau..mungkinkah saye perlu langgan broadband??
hmm..boleh gak..tengok la nanti k.

anyway, all da best to all my frens and visitors to dis boring blog..bye2
wish me luck in my LI...see yah..

Lagu ni dapat dari seorang yg aku kenali dan amat menyentuh rase tatkala nak berpisah ni.
Thanks to that person for anything..hope u read this post.. ;P

salam..

Bingkisan Rindu
by Far East

Antara kita tiada rahsia

Susah senang bersama

Terpateri nama mu takkan ku lupa....



Sudah bertahun lama kita tidak lagi bersua

Hanya tinggal kenangan yang tak mungkin kita lupa

Kirimkan khabar selalu seiringan hembusan bayu

Sekadar pengubat rasa rindu di kalbu



Pantas masa berlalu meninggalkan kita semua

Tanpa disedari bertambahlah usia kita

Potret lama masih ku simpan

Ku bingkaikan kenangan

Hingga terkadang ku bersenyum sendirian



*** Chorus

Oh perjalanan kita masih jauh oh......

Jalanan berliku bakal kita tempuh 

Imbaslah kenangan semalam jadi azimat

Penguat semangat menempuh masa hadapan 

Harapan ku kau kan bahagia selalu



Oh....oh....oh............

(sematkanlah bingkisan rindu di kalbu)

Pada ku engkau penghibur luka

Pengubat hati resah kecewa

Di kala malam ku kau bawa cahaya

Antara kita tiada rahsia

Susah dan senang kita tetap bersama 

Terpateri nama mu kau takkan ku lupa

-need rental house-

this is an urgent matter..i'm looking forward for a house in area of Kulim, Kedah.. (near to Kulim Hi-Tech)
please help me if u have any information about it..
If possible, the house payment in range of RM 200 to RM 300..Jangan la mahal2, rumah teres atau yg lebih murah dari tu pun ok.. 

nak masuk bulan 12 ni..tulun2..ade 3 orang semuanye..please la, sape2 yg ade kenal orang2 sane yg ade rumah untuk disewakan tu sila la inform saye k.

boleh email saye: wakemejump@yahoo.com
skype saye: wakemejump
ym saye: wakemejump

plz..plz..plz..

Masih bertatih

tau tatih tu ape? tatih bermaksud budak2 baru belajar berjalan..sama juga macam empunya diri yang masih bertatih atau belajar bagaimana mengedit gambar..hehe..
tiba2 je berminat nak wat editing kat gambar2 ni..hehe. Tengok blog2 orang lain..tengok member best je wat edit2 gmbr..gambr ni di'edit' dengan menggunakan sofware Corel Paint Shop Pro Photo X2..

First bertatih


Second bertatih


Third bertatih


so..inilah hasilnye..ingatkan senang..susah gak..hehe..tapi memang best tengok hasilnye..walaupun di peringkat permulaan ni...nak komen silakan..nak kutuk pun silakan..hehehe.




-Beautiful day-

hari ni memang hari yang indah..aku dah siap report projek psm..tinggal nak ambik sain approve dari panel je lagi..pastu the next step is binding my report..hmm..nak binding kat mana ek? sape tau kedai2 binding kat area kuantan ni roger aku cepat..

biar aku bereskan semua keje aku kat sini..tempat LI alhamdulillah 
dah dapat..report dah ok..it's time for me to say bye2..minggu depan aku balik umah la. Nak rest puas2 sama famili..hehe..aku memang family man..

guess what? petang tadi aku jumpa lagi satu ciptaan Allah yg sangat indah..cantikkk..
ni bukan la first time aku tengok kejadian ni..tapi petang tadi..(i mean semalam) time lepas balik dari jumpa Supervisor, hujan turun renyai2..pastu ade sinaran mentari petang..haa..korang blaja science kan? mesti tau ape?....tau x? pelangi la..

cantik kan..gmbr ni ambik guna hset mmbr..hset aku x power la nak amik kualiti gini..(kena beli baru ni)
err..korang fokus kat bahagian atas je ok..yang bawah tu abaikan la..mencacatkan pemandangan je kan..ni la jalan ke KK2 UMP, hari2 berabuk..kesian kitorg ni telak habuk dan debu..ish3.

berbalik kepada pelangi yg aku nampak tu..mesti korang cakap..ala pelangi je pun..ala rainbow je pun..a'ah memang la rainbow, tapi penah ke korang nampak rainbow yg hujungnya betul2 dengan mata sendiri..cuba tengok gmbr tu balik , ade kan..pelangi tu jatuh kat tepi bukit tu..kat tanah lapang kat situ..

kira aku terkagum sejenak la tadi..tgh bonceng motor ngan mmbr..pergh sanggup berenti sebab nak amik gmbr..hehe.

Cuti dah dekat

hmm..cuti dah dekat, sebenarya dah aku dah boleh balik dah sebab aku x terikat dengan mana2 exam untuk semester ni. Cuma, sebab nak siapkan report psm aku..aku balik lmbt la..lagi pula, ni kira sem akhir aku bersama kawan2 dan ahli teratak rumah aku ni..so, kira amik masa la nak menikmati saat sebagai student UMP ni..alaa..sedey dah aku.

bile lagi la nak jumpa kawan2 U ni, pas ni intern..pastu keje..dah keje konfem2 susah nak jumpa.
Dan...sepanjang berada kat sini, banyak kenangan dan pengalaman yang aku dapat..rasa suka, rasa sayang, rasa protes kat kawan sebab perangai yg tak berapa nak molek...macam2 la. Tapi ok la, at least aku dapat itu ini dalam berkawan..huhu.

Pasni, cam mana la life aku..barangkali aku jadi orang lain kot..hoho..x la jadi org lain..cuma ubah perangai..x kan nak kat takuk lama gak...hidup ni kena la berubah.

Emaar water spectacle

uii..cube pikir? berapa tinggikah pressure yg digunakan untuk buat fountain ni....lawanye..
Malaysia x nak wat ke?








The fountains, which has yet to be named, will be capable of shooting water over 150 metres into the air - the height of a 50-storey building - and stretch over 275 metres - the length of two football fields


The $218 million project will be 25 percent larger than the iconic fountains at the Bellagio hotel in Las Vegas


hijau mata hitamku

yes, akhirnya hasrat nak tukar layout blog dah tercapai..adeh..letih gak mencari layout baru..
pastu..x pasal2 gadjet yg aku letak dulu ilang..ish3 sian cik kekura aku tu..
anywhere..hijau ni best gak aku pandang..tenang je..lagipun mmg kaler faveret aku pun huhu.

ape ye entry baru nak bubuh..nanti la aku post..banyak sebenarnye, tapi nanti la..

p/s: ooo aku dah boleh post kat blog skj ye nita? thank you nita.. I lap u..huhu

aduyai psm??

ha..apehal ngan tajuk? psm kantoi ke?
haha..x la..psm stage pertama dah selamat (presentation).
stage kedua pula menjengah kini..nak wat thesis report lak..huhu..bz ek idup sebagai student u?
Tu ar..sape suruh masuk u..kan..kan.

ni ade la sikit gmbr2 utk tatapan pembaca blog aku..

 aku tengah disoal siasat oleh 2 orang panel..kanan hujung sekali tu sape tah..panel undangan agaknye..tapi x bg soalan ape2..hehe..En. Rashidi plak memang sempoi..haha..ini yang kita mau..overall, this presentation is better compare to previous psm1..alhamdulillah. I'm glad..


  yang ni kenapa pulak la kan..haha

 muke lega...after present..fuhh!

 supervisor kami..En. Zam..hanya tersenyum lagi tergelak melihat telatah anak buahnya present....hahahhahaha

ni yg paling best..panel, supervisor aku n da gang bergambar bersama..
................................................................................

Esoknya plak..kami ramai2 pegi ke rumah terbuka En. Zam kat Taman Tas 2. Ramai jugak la lecturer yg dtg kat rumah dia..kitorg ni terpaksa la wat2 sopan..haha..cover2

Sebelum tu..kitorg beli la souvenir sikit tuk tuan rumah..hehe..bungkusan punye la lawa kaler merah bentuk love..macam kek dah gamaknye.. tapi dalamnye..haha rahsia la.

ade gmbr hadiah tu je..gmbr kitorg kat sana lupe la plak nak amik..hehe


ha...ni la die hadiah tu...ehehe..carer mare kan.. Sebiji cawan ibarat sebiji peluh petani..ehh, bukan sebiji cawan ibarat seorang anak buah SV kitorang la..wan,zul,daoh,wanjard,juan,jepah..hahaha..supaya kami sentiasa diingati tatkala SV minum guna cawan ni..keh3.

oh no!

sungguh berani itu olang tagged aku! jangan main2 sama nippon...
hahaha..yela2..aku jawab la..kang x jawab kate ape lak..

1. The age you’ll be on your next birthday:
23 taun maa..aku tunggu hadiah korang taun depan..aku x kira

2. Place you want to travel to:
mana ye? haa..semua pulau2 yg ade kat malaysia ni...kenapa? sebab pulau bestt..

3. Your favorite place:
UMP la..saye memang suka sangat2 tempat ni..hehehehe 

4. Your favorite food:
kentang..baru2 ni ade satu kafe kat ump ni jual kentang mayonis..pergh..lazat2

5. Your favorite pet:
chingu and oyiin..kucing aku la!

6. Favorite color combination:
coklat + hitam. ok ke?

7. Favorite piece of clothing:
t-shirt pagoda + boxer..memang best!

8. Your all time favorite song:
skang ni tgh layan lagu faradhiya -rasa cinta yg baru tu..cambest pulak.. nanti bosan cari lagu lain plak

9. Favorite TV show:
kekacih ku celu (kekasihku seru)..aaaa marissa lawa...

10. First name of your significant other/crush:
mana leh tau..suka2 je

11. Which town do you live in:
skung kat kuantan..tapi duk sekinchan

12. Your screen name/nickname:
wakemejump..add la kat ym @ skype

13. Your first job:
cashier kat KNB NEC

14. Your dream job:
mesti la wat business..bisnes baru kaye maa.

15. One bad habit that you have:
ooohhh tolong la kemas kan baju saye...paham? 

16. Worst fear:
masuk bank bawak pistol mainan...kena tangkap, masuk penjara pastu...jumpa banduan2 lain..ha? takut kan!!

17. Things you’d like to do before you die:
mengucap dua kalimah syahadah...aminn..

18. The 1st thing you’ll buy if you get $1,000,000:
beli rumah..keta nanti dulu la..rumah yg penting.

19. Your husband/wife:
x der calon...pencalonan masih dibuka..boleh la isi borang.

harap2 semua soalan tu terjawab la...hehehe taaaa...

bila aku buhsan

wawawa...lepas raya yg sgt sekejap aku rase, balik UMP plak...memang x best. hari ni baru raya keenam..dah blaja balik.

ni buhsan2 ngan keje psm aku..aku selitkan sikit ngan keje yang x berapa nak berfaedah..haha
x moh bebel panjang lebar..tataplah post ni..hehe

renung2kan dan selamat beramal

 gambar last ni..dah ok sikit rasenye..mujurlah aku yg sebenar x macam dalam gambar..aduyai..ish3




Salam Aidilfitri for Muslim

lagi satu jam lebih sebelum aku berangkat pulang ke kampung halaman. Sempat lagi ye aku post kat blog aku ni. hehe..x sabar rasenya. Lama dah aku x balik kampung halaman. Cuti mid sem lepas pun x balik kampung..gara-gara psm..x pe, berbaloi gak..psm aku hampir siap dah kali ini.
X yah la aku meleret2..make it short and simple..orang putih kate..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Salam Ingatan Tulus Ikhlas
Maaf zahir dan Batin
Untuk semua pelawat blog ini.

wasalam...

and here come the new 'barang'

yeahaa...
ape yang kutunggu dalam beberapa hari yang lepas...
yg telah membuatkan aku rase hepi n cambest...
membuat empunya diri tersenyum- senyum keriangan cam 'ayam'
memperkenalkan....

the new 'barang raya'....taraaa....









I'm excited!

lupakan kesedihan yg berlaku...kembali dengan entri yang lebih menceriakan.

hari ni aku memang jadi gembira. terlupa sekejap dengan masalah yang menimpa. Lepas je sahur, aku on laptop. Macam biase, rutin harian aku buka mail tgk ape ade...huh, x de ape yang nampak menarik..tawaran tempat LI pun takde..ahh bosan aku tunggu!

Tiba-tiba...ikuti perbualan ini:-

mukh: eh wan, ko nak x jam masyuk?
aku: uii...nak3..mana dpat?
mukh: haa..ade la, member aku beli jam tag heur dalam seratus lebih je...jam tu kalo cek kat ECM dlam 8 ribu tuu..
aku: walaweh!! ko biar betik...aku nak gak..camne?
mukh: ko masuk web ni..register pastu ko try la.....(laman web dirahsiakan yer...har3)
aku: ok2..

Pastu aku pun try la pas solat subuh..wah...menarik2, err..sebenarnya aku dah lama tau pasal ni. cuma x tau betul ke tak..tapi sebab member dia dah dapat jam tu..aku try la.

try punya try..last2..aku dapat benda masyuk yg best..tapi kurang sikit la dari member roomate aku yg dapat beli jam mahal dalam harga rendah tu..

apelagi..terus contact je ngan seller tu..sms punye sms..ok cantek..bangun je dari meja, terus panjat katil..ok mukh, aku nak landing sat..(sambil tersenyum kegirangan..hahha)

Tahi!! terpacul word tu dari mulut roomate aku..dah dapat beli la tu..suka ek ko..lain kali aku x yah bgtau ko..biar aku dapat dulu baru tunjuk kat ko..biar ko jeles..

hahahha..kalo camtu, ko lagi tahi...har3 (sambil terus baring tersenyum)

--------------------------------------------------------------------------------------------------
jam menunjukkan pukul 9.30 pagi.

aku: aku rase aku nak pg bank la..terus bayar
mukh: x sabo2 ko ye...aku pun dah dapat dah satu..ko tolong depositkan kat bank k
aku: cett! kate org..dia pun sama x sabo..hahha
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Pukul 10.30 pagi.

aku sampai kat taman tas menunggang motor yamaha lagenda mukh..tapi..arrrr..."mesin ini tergendala, harap maklum". hari ni hari ahad..org bank cuti..konfem xde org repair ari ni..

aku sms mukh:-

aku: weh, mesin rosak..kat mana lagi nak cari cash deposit maybank ha?
mukh: kuantan la!
aku: pungkok! (adaptasi dari ayat familiar waqjai)
mukh: hahaha

aku pun bergegas ke kuantan demi membayar duit nak dpat barang masyuk tu..pasal benda tu..sanggup aku kan?
-------------------------------------------------------------------------------------------------
pukul 11.10 pagi

keluar je dari bank..tetiba lak ade org datang kat aku..

incik A: Saya polis, tolong bagi ic

aku: eh..apehal lak? betul je polis....

incik A: bagi ic, saya nak cek kes motor curi..ni motor kamu?

aku: eh jap2, polis? ape bukti incik polis? apesal plak nak cek2...(dengan gaya refuse x nak bagi)

incik A: saya polis..sukati saye la nak cek sape..x nak bg sila ikut saya ke balai! (sambil tunjuk kad polisnya)

aku: (dlam hati: eh, betul ke tak ni? ke org jahat?) ok2 saya bagi nah..

incik A: lesen, geran motor ade?

aku: lesen ade tapi geran..ni bukan motor saye, ni motor kawan.

incik A: call kawan awak, saya nak cek betul ke x bukan motor curi.

aku: cik..saya student universiti..x kan la saya nak curi plak (sukati dia tuduh!)

incik A: awak igt student U x curi? awak U mna?

aku: UMP..
incik A: saya nak komplen la kat ump..student dia x nak kerjasama

aku: (kerek lak polis ni) laa..mana la saya tau..incik pun datg tiba2 ngaku polis..sape nak caya? pastu lepas saya kuar bank lak tu..msti la saya cuak kot2 pencuri ke ape...

incik: kalo org nak rompak awak, dia dah tikam dah awal2

aku: (eleh..dunia skrg ni,macam2 leh jadi) ye ke..ooo

selepas tu...dia cek lesen aku, tanya mukh pasal geran..fuh..nasib baik xde pape..
sebelum dia blah..aku mintak maaf la kat die..ye la, salah faham punya pasal tadi..kang dia report UMP kang...wat cemar UMP je aku nanti...hohoho

sekian....

~tidak bertajuk~

Aku cuba untuk tidak memikirkan masalah yang berlaku ketika ini..
bermacam-macam perasaan yg datang. Marah! Benci! Jijik! Geram! semuanya datang bile aku dpat tau perkara itu dari seorang yang aku harap boleh berubah..

ahh...elok2 aku cube menerima dia..dah kena block ngan batu besar..nasib kau lah!!

Air Terjun Berkelah....

Setelah sekian lama blog aku tanpa post2 yg baru....ade nampak dah karat2 sikit kat sini kan?
ke'busy'an semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ni la..

Berbalik ke title asal, trip aku dengan kawan2 ku ke berkelah sempena kedatangan sambutan hari kemerdekaan. Ini bukanlah first trip aku, trip yang keberapa ntah..aku juga kurang pasti.

Seperti biase, sebelum bertolak..bekalan makanan perlu dibeli sebelum aktiviti mendaki bukit bermula..pastu..perjalanan delay sekejap sebab ade lagi makhluk2 yang ketinggalan..hehe..waqjai,mel, zairul n john..dalam masa menunggu tu..sempat la kami ni pose..huhu



perjalanan diteruskan setibanya geng2 waqjai tadi..merentasi gambang, kem plkn, matrik pahang..nampak la kelibat student2 matrik tunggu bas. Nak balik kampung ke nak kuar bandar? ntah la..

aku yang lead barisan depan sekali ni terus je memecut. Memecut takat 60km/j je hahaha..mana taknyer..kena la setahap moto jepah yang baru dimodified..wahaha..modified2 tapi maximum 60km/j je..dengan x sedarnye..ade moto di barisan blakang yg pecah tayar..yg aku dah sedap dah pecut x toleh2 lagi dah..nasib baik member2 blkang ade yg tolong.

Tiba di destinasi...



Tara....


air terjun yang sejuk..grrr..ni kat tingkat atas













Sekian.....tata

ketika melangkah ke alam perkahwinan

1.KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2.KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3.KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,tetapi menikah di hadapan Allah

4.KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana
menyia-nyiakan do'a mereka.

5.KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6.SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan
bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan
duri.

7.KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru
semakin erat berpegang tangan

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus
dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.
KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi
kita semasa menderita

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk
bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan
pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang
tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.

17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

Tanah, Air, Api dan Angin

Mungkin ramai orang moden masa kini yang tak tau tentang empat elemen ini dalam setiap kelahiran iaitu tanah, air, api dan angin termasuk la aku sendiri. Ntah macam mana perbualan antara aku, adik aku dan nenek aku yang senang dipanggil 'atok' tetiba je mengupas tentang wujudnya elemen ini dalam masyarakat melayu.

Anda mungkin tertanya2, apa kes ni ade elemen2 natang haram ni? haa..tu la korang tak tau.
mungkin ini satu kepercayaan dalam masyarakat kita. Sebenarnya, setiap elemen itu mewakili sifat sesorang dan perilakunya. Elemen-elemen ini digunakan dalam memilih pasangan yang sesuai mengikut pendapat orang dulu2.

elemen:-
  1. Tanah-Anak pertama
  2. Air-Anak kedua
  3. Api-Anak ketiga
  4. Angin-Anak keempat
p/s: elemen ini akan berulang untuk anak kelima, keenam dan seterusnya.

maksud setiap elemen:-

Tanah

Tanah yang subur mempu membuahi tanaman yang hijau dan mekar. Wanita yang bersifat tanah biasanya mempunyai sifat-sifat seperti:
* Rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh, setia serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami.
* Sebahagian sifat tanah, wanita jenis ini tidak cerewet, tidak suka bercakap meninggikan diri, tidak menyombong dan bukan seorang pemarah.
* Tenang dan mengamankan jiwa suami, selalu memberi galakan dan sokongan dan tidak suka membantah atau membangkang.
* Orang yang berperawakan manis dan lemah lembut, pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami.

Air

Air sifatnya bersih dan suci, sejuk, nyaman serta menghilangkan dahaga. Air juga sifatnya mencambahkan benih, menyuburkan serta menyegarkan. Wanita bersifat air mempunyai ciri-ciri seperti berikut:
* Menghidupkan hati suami menjadikan suami sentiasa bersemangat.
* Mengambil berat tentang suami dan kebajikan anak-anak serta tidak membiarkan anak-anak hanyut dibawa arus hidup.
* Hatinya bersih serta boleh membahagiakan suami dan anak-anak.
* Menenangkan hati suami bila si suami menghadapi masalah.

Api

Api sifatnya panas dan membakar tapi menerangi kegelapan malam. Ia juga menghangatkan kedinginan malam serta digunakan untuk memasak. Wanita bersifat api:
* Cintanya sentiasa hangat membara kepada suami serta kuat cemburu.
* Cergas dan cepat dalam geraklaku menjadikan dia seorang yang cekap dalam menguruskan hal-hal rumahtangga.
* Penasihat yang baik kepada suami.
* Pandai dan cekap menguruskan rumahtangga. Pandai menghias diri agar kelihatan cantik dan menarik dihadapan suami.
* Sentiasa waspada dan cepat bertindak bagi menyelamatkan keadaan

Angin

Angin meredakan kehangatan, menjadi sumber tenaga. Wanita yang berunsurkan angin:
* Mempunyai sifat lemah lembut dan menyenangkan suami.

Difahamkan, adalah tidak 'match' apabila mencari pasangan yang mempunyai unsur yang sama. Seeloknya, pilihlah pasangan yang mempunyai elemen yang bertentangan supaya saling melengkapi. (ini pendapat atok aku ok)

Dari sudut pandangan aku:-

Tanah&Air= ok maa..boleh tanam pokok!

Tanah&Api=sedang2 la..kalau api marak tutup ngan tanah mmg padam..tapi kalau tanah gambut? terbakar gak dalam tanah tu...

Tanah&angin= abis beterbangan debu2

Tanah& Tanah= nak wat ape? tanam mayat leh la..hee

Air& api= sangat ngam..air leh padam kan api..org yg baran senang diredakan..

Air& angin= berombakla...

air&air=banjir kilat...hahaha

angin& api= bertambah la terbakarnye..

angin&angin= ribut,siklon tropika, puting beliung, hurrikan...malapetaka

sharing is loving

sekadar untuk berkongsi lagu kegemaran aku..kalau suka, amik la..download la.
kalau x suka, benci..ignore je.. :p
  1. bawaku terbang-fabulous cat
  2. i'm yours-jason mraz
  3. pictures of me- The last Goodnight
  4. sorry-Buck Cherry
  5. stop and stare- One republic
  6. here in my home-Malaysian Artistes for Unity
  7. sempurna-Andra and the backbone
  8. sebelum cahaya-letto
  9. Alhamdulillah-Opick feat Amanda

the sony VAIO hunt

this is a great opportunity to all of us to get a new laptop for free.
it's easy but you must register to this link. No need to worry la, the registration is free. Wanna know more about this?

please click here

Bermulanye semester baru

Semester baru telah bermula. Sampai je Ump, aku ingatkan housemate ku pun dah ade..rupanya aku sorang je yg dah sampai. Ramai yg balik lambt..cett mana aci. kalau aku tau, baek aku balik lambat.

Nampaknya sem baru ni ade perubahan kat kawasan kediaman aku ni..Selalunya, kalau tengok rumah depan kosong je. Ni semuanya dah berpenghuni..sungguh x best. Pasni mesti bising je kawasan ni..eh..duk la tempat lain, syoh2.. Aneh je rasanya ngan situasi ni.

Tadi sempat la aku beli barang ngan zul kat Tunas Manja. Nasib baik dia nak kuar, tau2 je aku pun nak beli barang. X banyak la aku beli, cukup la beli barang2 untuk bancuh2 air. Check duit ptptn x masuk g..lambat nye..aku dah la tgh sengkek ni.

On da way kuar dari Tunas Manja tu, aku ternampak mesin timbang berat..tapi cam canggih sangat je.. tengok dekat punya dekat..rupenye siap ukur tinggi sekali..Siap kira BMI lagi..ala Body mass index tu..kira jakun sekejap la tadi..hehe. Ape lagi, aku pun usha line kot2 zul nmpk..hehe..dia x nmpk..adalah dalam 5 saat kena diri kat atas mesin tu..pastu result kuar..hehe..berat bdan aku jatuh dalam kategori Over...eh, ideal body mass..tapi ade cadangan kalau nak lagi ideal kena tmbh berat jadi 58.5 kg..sekarang ni baru 54kg..mana ku nak cari lagi 4 kg ni? banyak gak tuh..dahla badan aku susah nak naik berat ni..selalunye dapat naik sekilo je.

Tiba2 aku ternampak 2 org awek dalam keta tengah tersenyum2..aiseh, ade awek la plak..selambe je aku senyum balik kat dia..haha..lantak korang la nak gelak ke ape..bukan aku kenal pun..hehe.

i'm back

Setelah dua minggu aku tidak meng'update' blog, hari ni aku nak rajinkan jari jemari ku ni untuk menaip. Bukan ape, ni kan tengah minggu pertama semester baru ni. X de la nak bz sangat, nanti bile dah bz..confirm2 dah malas nak mengarang ni. Rasanya, x puas la cuti setakat dua minggu ni. Tulah, sapa suruh wat2 rajin time cuti tu kunun2 nak sambung wat projek..nasib ko la wan. Tapi itu la lumrahnye..kalau cuti kejap, rase cam x cukup la. kalau cuti panjang plak, rase bosan la lama2 ni.. Mengada2!

Dalam cuti dua minggu tu, sempat la aku jumpa famili aku. Semua plak tu. Siap abang aku balik kampung lagi bawak awek dia. Payah betul nak jumpa diorang dalam satu masa. Selalunya kalau aku cuti, ade yang x de la. Ni semua sekali kumpul, memang sangat best! Tulah kelebihan adik beradik ramai ni. Bile dah besar2 ni..memang seronok je rasenye..tapi kalau time kecik dulu memang macam kucing bercakaran je..haha. Tapi memang happening je rase..huhu.

Next week plak, aku ngan abah hantar tikah masuk Utem kat Melaka nun jauh di sana. Dia dapat course electrical engineering. Alhamdulillah..dapat jugak adik aku masuk U. Lepas hantar dia kat hostel tu..dari riak wajah dia..memang nmpak dah dia nak nangis..keh3. Sempat gak aku sakat dia..tapi nasib baik dia x nangis..hehe. Pastu esoknye..kena hantar adik aku yg sorang lagi, Nina masuk kolej persediaan ke UK..kos farmasi tapi seb baek dekat je kat cheras..kagum aku ngan ke'terrer'an dia. Dapat pg luar negara..aku bile lagi ni?? Kat kolej tu, penuh dengan org negro je..huish..bukan aku nak sangka buruk. Tapi disebabkan banyak citer2 yg tak berapa nak baik yg melibatkan negro telah menyebabkan aku berfikiran negatif, prejudis dan ape2 lagi yang seangkatan dengannye. Semoga dia dapat menjaga diri dengan baik insyaallah..amin.


carut charoutans

huh...carut charoutans?

Aku nak mencarut kat cni boleh tak? x boleh? apesal lak? ni blog aku...suka ati aku la nak tulis ape..hoho. nasib baik la aku masih ade lagi kewarasan dan pertimbangan untuk tak mencarut..kadang terlepas gak la.. x baik carut marut ni..parut kelapa lagi baik pe.
X de, camni sebenarnya..aku kan kat UMP lagi ni..konon nak sambung la siapkan projek sarjana muda aku..at least nanti sem depan aku xde la nak gelabah tak tentu pasal.

Tapi yg tak best nyer aku ingat boleh la aku punya psm dpat separuh jalan siap. Ni x sampai separuh pun yg dah siap. Geram tol betul la sammy vellu ni. Mula2 aku confident je nak wat analysis product design tu..tup tup keluar result..ade warpage..ah..banyak plak tu..pastu aku tanya la Supervisor..Mr. Zamzuri

aku: incik, incik...
Sv: ha..siap dah?
aku: siap apenye..tengok ar ni ade warpage sampai 5 mm...
Sv: eh, banyak tuu...
aku: saya dah besar n kecikkan channel tu..sama gak dalam 5mm
Sv: gate location ade adjust tak?
aku: dah incik..saya dah wat cam ape yg incik cakap semalam la
Sv:tapi apesal saya wat x de sgt warpage?
aku: ntah la cik..saya dah tak tau nak wat ape lagi ni

pastu Sv aku pun pg jumpa Mr Zakri yg ade kat blakang wat solidwork...

Sv: eh, zakri..ari tu kita analysis ade warpage ke?
Mr. Zakri: ade..tapi sikit je
Sv: ha..ni sampai bnyk..ko pakai material ape?
Mr. Zakri: TPE la..kan ke ko yg ckap material tu..

Aku pasang telinga je..aik? takleh jadi ni...camne diorg ckap sikit je? aku dah cek dah semua..maybe design aku tu ade lain sikit..tu yg effect tu..x kan aku nak guna design dia plak..x pasal2 kurang mark nanti. Pastu Sv aku bgtau..awak dah boleh buat mold design la..warpage ni xpe..nanti kat mold design boleh alter. Hmm..ok la cik. Aku cam rase give up je, tapi aku tau give up mmg aku yg rugi.

Dua minggu aku analysis tapi cam nonsense je..wat a loser..huh! x pe..sekurangyer2 aku tau la selok belok software tu..kalo aku start lambat, sem depan lagi la merangkak. kat situ ade advantage dia kan..

p/s: ayat kat atas tu..ayat sedapkan jiwa...huhu





hari ni hari ape?

Hari ni hari ape? hari ahad? bukan..eh, ye la. hari ahad, tapi sebenarnya hari ini merupakan Hari Bapa.. Sebenarnya aku dah wish kat abah aku awal sehari..haha tah pape. x kisah la kan janji kita dah ucap. Actually, aku tak penah pun cakap secara direct kat abah aku kalau aku wish2 ni..pelik la aku ni..kalau kat mak aku, aku wish pape selambe je aku gtau..tapi kat abah cam susah sikit da..segan ke ape. Semalam pun aku guna sms je..teruk la aku ni

Apa yang menjadi tanda tanya kat kepala aku ni..cukup ke dengan wish je? aku dah la masuk 22 dah tahun ni, tapi apa yang aku dah sumbangkan kat abah aku? x cukup pun dan rasenya takkan cukup sampai bile2..aku harap nanti aku dah grad boleh la aku tolong sedikit sebanyak abah aku..thanks abah for everythings...taking care ur sons and daughters.

zwani.com myspace graphic comments
Graphics for Fathers Day Comments

motivasi di malam hari...

Cerita tentang katak kecil

Pada suatu hari ada segerombolan katak-katak kecil,...
… yang berlumba lari
Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi.

Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberi semangat kepada para peserta...

Perlumbaan dimulai...

Secara jujur:
Tak satupun penonton benar2 percaya bahwa katak2 kecil akan mencapai puncak menara.
Terdengar suara:

"Oh, jalannya terlalu sukar!! Mereka TIDAK AKAN sampai ke puncak."

atau:

"Tidak ada kesempatan untuk berhasil...Menaranya terlalu tinggi...!!


Katak2 kecil mulai berjatuhan. Satu persatu...
... Kecuali mereka yang tetap semangat menaiki menara perlahan- lahan semakin tinggi...dan semakin tinggi..

Penonton terus bersorak

"Terlalu sukar!!! Tak seorangpun akan berjaya!"

Lebih banyak lagi katak kecil lelah dan menyerah...
...Tapi ada SATU yang melanjutkan hingga semakin tinggi dan tinggi...
Dia tak akan menyerah!

Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara. Kecuali satu katak kecil yang telah berusaha keras menjadi satu-satunya yang berhasil mencapai puncak!
SEMUA katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya?

Seorang peserta bertanya bagaimana cara katak yang berhasil menemukan kekuatan untuk mencapai tujuan?

Ternyata...
Katak yang menjadi pemenang itu PEKAK!!!!

Kata bijak dari cerita ini adalah:

Jangan dengar orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis...
…kerana mereka mengambil sebagian besar mimpimu dan menjauhkannya darimu.

Selalu fikirkan kata2 bertuah yang ada.
Kerana segala sesuatu yang kamu dengar dan kamu baca boleh mempengaruhi perilakumu!

Kerana itu:
Tetaplah selalu....

POSITIVE!

Dan yang terpenting:

Buat PEKAK jika orang berkata kepadamu bahwa KAMU tidak bisa menggapai cita-citamu!
Selalulah berfikir:
I can do this!

laptop dan lukisan sape?

ketika post ini ditulis...penulis sedang berasa geram dan tension. Mana taknya..dah la tengah kepeningan dengan projek sarjana muda penulis, tiba2 plak time nak tutup lid laptop ni bleh patah plak...arghh..kenapa??

satu-satu masalah la nak datang. nasib baik aku bawak bertenang tadi. kalau tak..abis ranap gak la laptop aku ni. macam mana bleh patah? aku tutup cam biasa je..tetiba je bunyi krekk tadi..nasib baik sebelah je..kalau dua2 camna? maunyer LCD aku takleh tegak. acer ni memang masalah la..geram aku..dah la dulu hardisk ganti baru. ni lcd plak wat hal..aku beli baru kang....ha tau la kau miss acer..kang aku berpaling tadah kat awek lain kang..miss acer, perangai tu molek2 la sikit yer..i sayang u..u jangan la wat i camni..

patah dah sebelah!!

pastu..ape kena mengena plak ngan lukisan? xde kaitan pun dengan lukisan..aku cuma nak gantung lukisan pelukis amatur kat blog aku ni je.. lukisan xder la lawa mana tapi kalau nak lwan aku memang aku sure kalah la..haha.


lawa tak?? bagi aku not bad la..

pelukis gmbr ni nama dia yati..promote2 sikit..bercita2 nak buka galeri..( baru je terlintas tadi)
sape nak kenal@ nak suruh dia lukis gmbr potret bleh contact die..haha..kalau nak beli gmbr ni lukisan ni..sorry to say, x jual beb..

habis la ko yatie..pasni ramai la yg suruh ko lukis potret..huhu ;p

lelaki vs perempuan


aiseh...aku x tau nak cakap pe la..cuba korang baca sendiri situasi berikut:

Lelaki:
1. Pandu ke bank, parking dan berjalan ke mesin ATM
2. Masukkan card
3. Tekan number PIN dan jumlah yang dikehendaki
4. Ambil duit, card dan receipt

Wanita:
1. Pandu ke bank
2. Matikan enjin kereta
3. Perhatikan makeup di muka melalui cermin pemandu
4. Semburkan minyak wangi
5. Sikat rambut dan berjalan ke mesin ATM
6. Mencari Kad ATM di dalam beg tangan
7. Masukkan kad ATM
8. Mencari nombor PIN ATm dekat celah penyepit rambut dalam beg tangan
9. Tekan nombor PIN
10. Membaca arahan ATM selama hampir 2 minit
11. Tekan "Batal"
12. Tekan sekali lagi nombor PIN
13. Tekan "Batal" sekali lagi
14. Telefon suami atau pakwe untuk bertanya nombor PIN yang betul
15. Tekan nombor PIN yang betul dan periksa baki duit yang tinggal
16. Masukkan jumlah yang dikehendaki
17. Tekan "Salah"
18. Masukkan jumlah yang agak besar
19. Tekan "Salah" sekali lagi
20. Masukkan jumlah yang lagi besar
21. Keluarkan dan amik duit dari mesin ATM
22. Masuk ke dalam kereta
23. Periksa makeup di muka sekali lagi
24. Mencari kunci kereta dalam beg tangan
25. Hidupkan enjin kereta
26. Jalankan kereta.
27. Berhenti tiba-tiba
28. Pergi balik ke mesin ATM
29. Ambil Kad yang tertinggal dan resit.
30. Masuk kembali ke kereta
31. Letakkan kad ATM di atas Dashboard
32. Buang resit atas jalan
33. Tengok dekat cermin pemandu
34. Perika makeup sekali lagi
35. Membetul-betulkan rambut
36. Masukkan gear kereta untuk reverse (undur)
37. Brake mengejut lagi
38. Masukkan gear kereta ke depan sebab tersilap tadi
39. Memandu lebih kurang 3 km
40. Baru teringat nak lepaskan hand brake..

haha..kan panjang tu. itu baru nak cucuk duit kat atm tu..belum lagi pegi shopping.
kalau pegi shopping mau bape page ni..huhu

psm ku yang suam2 kuku

haluu semua..

sajer nak tambahkan post..psm..psm..apa itu psm? bagi mereka yang dah masak ngan psm ni memang tau la psm tu memang 'sebuah menatang' yang boleh membuat owner dia mereng@ biol@ gila dan etc.

aku? aku pun tak terkecuali untuk menjadi hampir gila dengan 'menatang' ni. Berdepan dengan tajuk 'Design, Fabricate and Testing Plastic Floor Tile Mold'..memang cukup membuatkan seseorang yang malas cam aku ni x senang duduk..mana taknyer..duduk2 je bun..eh x sedap bunyinye tu..tukar, punggung panas. Haish...(satu keluhan nampaknyer di situ). Kenapa la aku amik tajuk ni..

tapi takpe..walau sukar sekalipun, walau payah sekalipun..aku akan hadapinya. Tidak ku gentar!
gile ayat..ayat nak sedap,( dalam hati, jantung, limpa...dah kecut). Pasni agaknya..aku keje kat kilang plastik la ni..kalau la aku dapat siapkan mold tu, memang hebat la aku jadi engineer pasni..kalau tak, kalau tak...balik kampung tanam jagung la.

keje ape kat dunia ni yang tak susah? hmm..rasenyer x der satu pun yang senang kan? semua ada tahap kesusahannye..even nak berak pun susah gak...ape? senang? tipula..kalau sembelit? susah dan payah tu...huhu...sape yang baca ni time makan, padan muka..haha

aku merepek....

Finally, terciptalah sudah blog aku...setelah sekian lama dipaksa oleh kawanku. Mula2 dulu incik waqjai ajak aku wat blog ni, tapi haram..aku ignore je pelawaan dia tu. kesian waqjai, aku bukan ape, malas je nak wat2 mender ni..haha..itulah aku..tahap kemalasan dari dulu lagi..bukan nak berkurang, tapi makin bertambah..ape kes?
Pastu, aku menyelit2 plak kat blog amrien..(ha, ni budak bijak masa aku skolah rendah dulu)..baca punya baca...pastu aku bubuh la shout out kat blog dia. haha, x bleh blah aku tersenyum tersipu-sipu bile dia tulih dia penah kena buli ngan budak laki masa kat skool dulu...memang kelakar la..tapi itu la kenangan bagi dia.
Dan-dan plak si amrien tu post comment kat frenster aku..suruh share blog ngan dia..haha..mana la aku ade blog (masa tu la), macam mana nak share? fikir punya fikir, best gak kan kalau ade blog ni..buleh jadi tempat aku berjiwang karat, tempat aku mengadu domba, tempat aku berlipur lara.

dah la..cukup la ni kot wat masa ni..hehe..
p/s: terdapat banyak kesalahan tatabahasa untuk post ni..don't try this at home okay..marah gak kang cikgu fatimah..sori yerr cikgu.